Zelf meefinancieren
In een veranderende markt waarin banken nog steeds kritisch zijn met betrekking tot het financieren van een recreatiebedrijf, bereikt ons met regelmaat de vraag of de oud eigenaar bereid is geld in de zaak te laten zitten. De waarde van een recreatiebedrijf wordt mede bepaald door de resultaten welke in financiële zin worden behaald. Hier schuilt dan ook het grootste gevaar om uw eigen bedrijf te financieren voor de nieuwe koper. Mocht de koper niet in staat zijn om de exploitatie op gelijke wijze voort te zetten of te verbeteren, zal daarmee de waarde van uw bedrijf worden aangetast en daarmee ook de zekerheid die u heeft tot terugbetaling van uw lening.
Tweede aspect is dat u vaak gevraagd zult worden het te kort komende bedrag te financieren in een zogenaamde gestapelde financiering waar bank en soms crowdfunding voorgaan in rang. De bank zal een eerste hypotheek verstrekken van veelal maximaal 60% van de waarde van het bedrijf. De andere 40% moet komen uit de inbreng van het eigen vermogen van de koper een crowdfunding en een lening die u eventueel bereid bent te verstrekken. Dit betekent dat u altijd laatste in rangorde zult zijn mocht het mis gaan. Uiteraard zitten er ook positieve kanten aan het verhaal. Normaliter gaat u met de overwaarde die behaald wordt uit de verkoop rendement proberen te maken. Dit kan door het op een spaarrekening te zetten maar daarbij is het rendement, zeker nu, zeer laag. Andere vormen van belegging nemen ook altijd een risico met zich mee en vaak spelen die zich af in branches waar u geen kennis van heeft en afhankelijk bent van adviezen van adviseurs. Wat is er dan mooier om te beleggen in een branche die u kent en waarbij het rendement hoger is dan op de spaarrekening!
Belangrijk bij deze overweging is hoe uw ‘leningbedrag’ in de verhouding staat ten opzichte van de waarde van uw bedrijf. Dit dient zichtbaar gemaakt te worden waarbij de grondgedachte is, dat bij het mislopen van de zaak, u aan de veilige kant van de zekerheden moet zitten. Eén en ander zal ook te maken hebben met de verkoopopbrengst die u nu voor uw bedrijf krijgt, namelijk de marginale of de maximale. Zeggenschap binnen uw bedrijf en daarmee sturing geven aan het bedrijf is ook mogelijk door bijvoorbeeld, als u te maken heeft met een b.v., een aantal cumulatief preferentie aandelen in uw bezit te houden. Optimale zekerheid kunt u verkrijgen, maar dit is voor weinigen weggelegd, door eerste hypotheekhouder te worden. Dit betekent dat u in staat moet zijn een groot deel van de waarde van uw bedrijf aan de nieuwe koper te financieren.
Een materie om eens goed bij stil te staan en welke de sleutel kan zijn tot het wel of niet verkopen van uw bedrijf.