Windmolens en kustbezoek
80% van de watersporters komt nog net zo vaak naar de Nederlandse kust als er windmolens in zee staan. 3% gaat zelfs vaker naar het strand. Dit blijkt uit een enquête van Natuur & Milieu onder bezoekers van de HISWA. ‘Dat windmolens een negatieve invloed hebben op het toerisme en strandbezoek, lijkt niet te kloppen. Eerdere onderzoeken tonen ook aan dat windmolens toeristen niet beïnvloeden,’ aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. ‘Sterker nog, windmolens bieden juist nieuwe kansen voor het toerisme. Bijna de helft van de watersporters (47%) ziet een excursie naar een windmolenpark wel zitten.’
Zonne-energie meest populair
89% van de watersporters is voorstander van duurzame energie, blijkt uit het onderzoek. 74% is voorstander van windenergie. Zonne-energie is de meest populaire vorm van energie (82%), gevolgd door windmolens op zee (63%) en windmolens op land (48%). Kolencentrales (4%) zijn het minst populair als energiebron. 10% van de botenbezitters gebruikt zonnepanelen op de boot. De uitkomsten van dit onderzoek komen sterk overeen met eerdere onderzoeken van Natuur & Milieu. In 2015 onderzocht Natuur & Milieu of windmolens een belemmering voor Duitsers vormen om naar de Nederlandse kust te komen. Nauwelijks, zo bleek. Uit onderzoek van 2014 onder Nederlandse strandgasten bleek dat 89% net zo vaak naar het strand komt als windmolens vanaf het strand zichtbaar zijn.
Nieuwe windparken op zee
Nederland wekt nu maar 4,5% schone energie op, dat moet minstens 16% zijn in 2023, zo is afgesproken in het SER Energieakkoord. Tussen nu en 2023 komen er nieuwe windparken op zee bij die straks 5 miljoen Nederlandse huishoudens van schone stroom gaan voorzien. Windenergie, op land en zee, is de schoonste en best toepasbare optie voor het verminderen van CO2-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energie.
Klik hier voor informatie.