Uitponden
Tot de crisis in 2008 werden veel kampeerterreinen verkocht aan projectontwikkelaars in de recreatie. Oneerbiedig gezegd was dit ook het afvoerputje voor bedrijven die niet in staat waren gebleken met hun tijd mee te gaan en noodzakelijke investeringen bleven achterwege. Zodoende konden veel bedrijven toch nog een veel betere prijs opbrengen dan op exploitatie mogelijk zou zijn geweest. Niet iedereen was echter lovend over de wijze waarop in hun ogen de ontwikkelaars de prijzen opdreven en recreatiebedrijven voor exploitanten uit de markt werden geprijsd.
De projectontwikkeling keert langzaam terug maar richt zich vooral op de absolute toplocaties in Nederland. Door berichten in de media waarin de indruk wordt gewekt dat een van de grotere verhuurorganisaties die Nederland kent, massaal locaties aankoopt om te ontwikkelen ontstaat het beeld dat iedere potentiele ontwikkeling verkoopbaar is. Naast het feit dat dit beeld niet de juiste afspiegeling van de werkelijkheid is, vinden de binnenlandse ontwikkelingen zelfs met een vastgesteld bestemmingplan moeizaam hun weg naar een nieuwe eigenaar.
De kleinere recreatiebedrijven die minder rendabel zijn of door permanente bewoning en huisvesting feitelijk tot een ander gebruik zijn overgegaan vinden intussen op een andere manier hun weg in de projectontwikkeling. Via zogenaamde ‘rood voor rood’ regelingen kunnen kleinschalige recreatiebedrijven her bestemd worden en vindt er op ‘natuurlijke’ wijze selectie en sanering van bedrijven plaats, daar waar een over aanbod is van kleinschalig en niet altijd recreatief aanbod. (zie ook vitale vakantieparken op de Noord Veluwe)
Met een vastgesteld bestemmingsplan en directe mogelijkheden tot ontwikkeling en daarbij nog eens voldoende schaalgrootte is er desondanks mogelijkheid de ontwikkeling van de grond te krijgen. Zaak is dan wel dat een onderneming met ruime ervaring in de ontwikkeling van recreatieparken er heil in ziet en ook de verhuur en exploitatie zelf oppakt of onder kan brengen bij de grotere verhuurorganisaties. In die situatie loont het ook voor een verkoper om in een grondbankconstructie risicodragend mee te participeren in de ontwikkeling en biedt het de uitkomst om het project te vermarkten met winst voor beide partijen. Voorwaarde is verder dat het een nieuwe ontwikkeling is die enige mate van exclusiviteit uitstraalt en niet al geruime tijd in de markt zweeft.
Voor het overige zijn er tal van kleinschalige ontwikkelingen en grotere projecten die reeds op de markt zijn en niet worden opgenomen door de markt. Het aanbod van diverse bestaande ontwikkelingen soms vanuit faillissement of bijzonder beheer aangeboden vormen een groot overaanbod waarvoor de vraag achterblijft. Dergelijke bedrijven zullen op een andere manier opname in de markt moeten vinden en door een nieuwe exploitant door middel van verhuur en exploitatie een nieuw verdienmodel moeten opbouwen waarbij de mogelijkheid tot uitponden in de toekomst mogelijkheden voor alternatieve aanwendingen biedt.