Schoon, heel en veilig
Heel spelend Nederland staat direct stil bij het bericht dat er een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden op een speelplek. Recentelijk overleed een peuter op een schoolplein tijdens het spelen op een glijbaan. De oorzaak is nog niet bekend maar wel heel belangrijk om te weten. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Het is niet de eerste keer dat we geconfronteerd worden met dergelijke vreselijke berichten. Enkele jaren geleden overleed in een kinderdagverblijf een peutertje tijdens het spelen op een glijbaan met een springtouw. Op een speeltuin viel een draadcircus om waardoor een jongetje bezweek onder het geweld van de stalen staander. Na onderzoek bleek dat alle staanders van een dergelijk toestel gevoelig waren voor oxidatie waardoor de constructie ernstig verzwakte. Voor de leverancier direct aanleiding om een grondig onderzoek te beginnen bij alle draadcircussen in Nederland.
Na het ongeval op het schoolplein werden er direct kritische vragen gesteld over het falend toezicht, de veiligheid van het speeltoestel en de kwaliteit van de ondergronden. Het zijn terechte vragen omdat er blijkbaar een situatie heeft kunnen ontstaan waardoor dit ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Het kan zijn dat er gebreken geconstateerd worden in de fysieke situatie (speeltoestel of ondergrond). Dan kan daar lering uit getrokken worden. Vaak worden de veiligheidsrichtlijnen voor speeltoestellen aangepast zodat een dergelijk ongeval in de toekomst wordt voorkomen. Na het ongeval met het draadcirsus zijn de richtlijnen betreffende de kwaliteit van staanders in een dragende constructie aangescherpt. In het geval van het ongeval in het kinderdagverblijf is het een samenloop van omstandigheden geweest. Het kind had nooit met een springtouw op de glijbaan mogen klimmen als gevolg van falend toezicht, al was het maar voor vijf minuten. In theorie kunnen we voor 95% voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden op speelplekken en speeltoestellen. Met een 24 uurs toezicht houden we alles in de gaten en kunnen we corrigeren waar mogelijk. In de praktijk blijkt dit echter niet het geval. Ik heb zelf ooit eens op een speeltuin gestaan met vijf volwassenen en een kind. De speeltuin moest gerenoveerd en samen met een groep enthousiaste bestuursleden werd een inventarisatie van de speeltuin gemaakt terwijl het jongetje van 5 vrolijk meehuppelde. Ondanks onze aanwezigheid kon het jongetje ongezien op een spekglad klimcombinatie klauteren en viel bijna van 3 meter naar beneden omdat hij uitgleed. De moeder kon nog net ingrijpen tot grote opluchting van ons allen.
Ik pleit ervoor dat heel spelend Nederland zich inspant om ongevallen te voorkomen. Alles moet schoon, heel en veilig, op wat voor manier dan ook. Meer kunnen we niet doen.