Nieuw onderkomen siamang-apen
Samenwerking tussen Bouwend Nederland en Dierenpark Amersfoort
Nieuw onderkomen voor siamang-apen
“Met dit unieke bouwproject slaan we twee vliegen in één klap. Jongeren worden geïnteresseerd in een baan in de bouw. Anderzijds hebben onze siamang-apen een ruimer verblijf gekregen, waar ze zich helemaal thuis voelen.” Dat zegt Astrid Wassenaar, commercieel directeur van Dierenpark Amersfoort. In die hoedanigheid is ze verantwoordelijk voor de beleving in het park en alle commerciële zaken. Een mooie aanleiding voor dit verhaal is uiteraard project Aap. Sinds de oprichting van het dierenpark is Van Vliet Kastanjehout als partner/houtleverancier betrokken bij het dierenpark.
Ze schetst in het kort de historie van het dierenpark. “Dierenpark Amersfoort is een familiepark, ” aldus Wassenaar. ”De grootouders van de huidige directeur, Fred Vis, zijn het park in 1948 gestart. Dat was toen nog heel anders dan nu. Het begon echt heel klein met een kraagbeer en een paar kamelen, evenals een theehuis. En dat is de afgelopen 68 jaar uitgegroeid tot een volwassen dierenpark met een uitgebreide collectie. Vorig jaar hebben we een recordaantal bezoekers gehaald: rum 810.000. Daarmee zijn we een middelgrote speler in het veld van dierenparken in Nederland. ” Er is dus een nieuw verblijf voor de siamang apen gerealiseerd. “ Het is een gibbonsoort, een slingeraap, afkomstig uit Sumatra (Indonesië) en Maleisië. Ze vertelt over de aanleiding. “Aanleiding was dat wij benaderd werden door bureau Koen. Deze was door vakorganisatie Bouwend Nederland benaderd met de opdracht meer jonge mensen te interesseren voor de bouw. Het is erg moeilijk om jonge mensen te bereiken voor een beroep in de bouwsector. Het bureau had bedacht dat het wel heel fijn zou zijn als we jonge mensen laten zien hoe leuk het is om aan een bouwproject te werken. En wat voor beroepen daar allemaal een rol in spelen. Zodoende had het bureau een concept bedacht waarin jonge mensen mee zouden helpen bij het bouwen van een project en zij wilden daarbij ook veel vlogs (filmpjes op internet) maken om de jonge doelgroep aan te spreken. Er zijn natuurlijk een heel aantal projecten in de bouw die daarvoor geschikt zouden zijn, maar ze waren echt op zoek naar iets unieks. Iets wat ook jongeren extra zou aanspreken in plaats van in een gewone woonwijk aan een bouwproject te werken. Zodoende kwamen ze bij ons. We hebben gezamenlijk gekeken wat een leuk initiatief zou zijn. Bij ons in het park staan altijd wel dingen op ons verlanglijstje om het park weer te verfraaien en uit te breiden en onze dierenverblijven aan te passen. En toen kwamen we eigenlijk op dit project uit.”
Het betrof één van de oudere verblijven nog in het park, waar het park eigenlijk al jaren iets aan wilde veranderen. “En het was uit dierenwelzijnsaspect ook echt nodig om daar de apen wat meer de ruimte te geven”, zegt Wassenaar. “Toen hebben we eigenlijk de handen ineengeslagen. We wilden het project graag doen. Vervolgens gingen we ook op zoek naar sponsoren uit de bouwsector, want we hadden het project vorig jaar niet volledig meegenomen in de begroting. We moesten ook echt op zoek naar sponsorship. En samen met Bouwend Nederland hebben we dat gedaan en hebben we sponsoren ook bereid gevonden om te steunen. Het betrof vaak ook materialen als cement, stenen of hout of noem maar op om dat verblijf te gaan realiseren. Daarbij is een groep jongeren betrokken geweest in alle fases van de bouw. Ze hebben meegedaan en meegekeken. Naar aanleiding daarvan is een aantal filmpjes geproduceerd.”
Andere tijd
Wat was er mis met het oude onderkomen? Wassenaar: “Het was in een hele andere tijd gebouwd, in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het verblijf was vrij laag. Het gaat om slingerapen die graag hoog in de bomen leven. Die gaan hoog boven de toppen van de bomen slingeren. In de jaren zestig werden hele andere eisen gesteld aan verblijvenbouw. Het was meer een soort kooiconstructie, terwijl we nu veel meer zoeken naar verblijven waar je de dieren ook heel goed in hun natuurlijke omgeving kunt zien en veel meer de ruimte op zoekt. En dat zie je ook in het nieuwe ontwerp. Het verblijf is veel hoger geworden. Er staan hoge boomstammen in, waar een benetting omheen is gespannen. Waardoor je veel meer de ruimte richting de hoogte krijgt.” Ook voor de bezoekers is de situatie veranderd: je kunt de dieren zonder veel moeite zien. “In Dierenpark Amersfoort kiezen we voor uitstraling. We willen ook echt kinderen aanspreken op een leuke impactvolle manier te laten zien. We hebben een boomhut in het verblijf waar de bezoeker in kan klimmen. En bovenin die hut kun je door het glas de dieren van heel dichtbij bekijken. Het loopt als het ware door met een soort balkon waar de apen ook heel graag op zitten en dan kun je ook echt hel dichtbij zien en beleven. Het is een vernieuwing en verfraaiing geworden.”
Bijzonder
Wat maakt het project zo bijzonder? Wassenaar: “Het bijzondere is de samenwerking met Bouwend Nederland en daarmee een aantal bouwbedrijven die zich erachter hebben geschaard. En de combinatie met een groep jonge mensen die met ons meedachten over het ontwerp van het hele verblijf. Het was een bijzonder project want we hadden nog niet eerder op deze manier en bouwproject gedaan. Als je nu kijkt wat er nu staat, dan is er een combinatie van aan de ene kant het feit dat de dieren meer ruimte hebben en een beter verblijf. Anderzijds hebben we het gecombineerd met aan de ene kant het verblijf een speeltoestel waar je eigenlijk de touwen die we in het verblijf hebben ook hier hebben hangen. Het betreft een soort touw met palenconstructie tegenover het verblijf om kinderen uit te dagen om te laten zien wat die siamangs kunnen. Siamangs kunnen zich ongelofelijk goed verstoppen en kunnen over een hele grote afstand slingeren. Wij proberen kinderen uit te dagen om te laten zien in hoeverre zij kunnen laten zien hoe zij een Siamang kunnen neerzetten. Op die manier proberen we mee te geven hoe bijzonder die dieren zijn. En wat ze eigenlijk allemaal kunnen.” Een van de sponsoren was Van Vliet Kastanjehout. “Die hebben ook meegedaan in het project, daarmee ook een bijdrage gedaan in materialen die gebruikt zijn in het verblijf.” Wat maakt dat hout zo bijzonder? “Ik kan alleen zien qua uitstraling dat het er heel mooi en natuurlijk uitziet en dat is wat de bezoeker eraan beleeft. ”
Officiële opening
Het verblijf is inmiddels officieel geopend, 26 januari. Maxim Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, nam dat voor zijn rekening, Wassenaar: “Er was een leuke bijeenkomst met de jongeren die daar aan mee hadden gewerkt en degenen die de ‘vloggers’ hadden gemaakt. Daarbij onze mensen die er ook aan gewerkt hebben vorig jaar.” Wat leuk is om te zien is dat de dieren meteen ook gebruik maken van de hoogte en meteen zich uitleven in het verblijf. “Het was natuurlijk even wennen, want het is nieuw. We zagen ook heel snel dat de dieren gewend raakten. Siamangs produceren en soort zingen. Dat doen ze vaak ’s ochends. Dan blazen ze hun keel als het ware op, dan klinkt er een soort gezang. Ze doen het om hun territorium af te bakenen. En we zagen op dag twee dat ze dat gedrag eigenlijk weer lieten zien. Voor de dierverzorger is dat een teken dat ze het goed hebben dat ze goed op hun gemak zijn. Het was heel positief om dat met dieren te ervaren. We zien ze inmiddels overal door het verblijf slingeren. Dus daar zijn we heel blij mee.” De vlogs, oftewel een videodagboek, is te zien op de speciale pagina van Bouwend Nederland. Het zijn korte filmpjes onder begeleiding van een presentator die aan de jongeren elke keer een aspect van de bouw laten zien. Dat is ook de doelstelling van Bouwend Nederland om te tonen wat eigenlijk de beroepen zijn in de bouwsector. Dus we beginnen met de eigen dierentuin-ontwerper. Vervolgens gingen de jongeren meekijken met ‘hoe maak je zo’n dierverblijf’. En daarna zijn alle stappen van werkvoorbereiding omgezet naar een technische tekening en ook echt op de bouw zelf. Aan de orde kwamen ook constructieberekeningen en veiligheidszaken, al dat soort zaken en aspecten die in bouwproject een rol spelen.”