Nederlandse landschappen vertaald in muziek
Nederlandse landschappen vertaald in muziek
We doen het te weinig: wegdromen op een grasland, mijmerend staren over de duinen, écht kijken naar een landschap. Er wordt vaak beweerd dat Nederland te volgebouwd is, maar er zijn nog genoeg plekken waar we op deze manier kunnen opgaan in een landschap. Om dit te ondersteunen heeft Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur een muzikale vertaling laten maken van een aantal typisch Nederlandse landschappen: weide, bos, heide en duin.
Cultuurhistorie
Met de Muzikale Landschappen wil De Groene Koepel, die de kwaliteit en de promotie van Natuurkampeerterreinen in Nederland en Trekkershutten in de Benelux verzorgt, aandacht vragen voor de cultuurhistorie van deze kenmerkende landschappen. ‘Bijna alle natuur in Nederland is aangeraakt door mensen’, zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel, ‘daardoor zijn er enkele landschappen ontstaan die typerend zijn voor ons land. Deze landschappen maken ons land tot wat het is, en we voelen ons daar fijn bij. Het is goed om daar bij stil te staan, niet alleen om de waarde ervan in te zien, maar ook om onszelf te positioneren in de wereld. Het verblijven in de natuur, al dan niet door mensen aangelegd, heeft een rustgevende werking en dat is iets dat we moeten koesteren.’
Akkoorden en melodieën
De Muzikale Landschappen zijn gemaakt door componist Stefan Breuer (1987). Hij plukte het bos uit elkaar en gaf akkoorden aan de verschillende groeilagen, creëerde melodieën die als golven op het land aanspoelen en plotselinge koortjes die staan voor het menselijk ingrijpen in de natuur. Van de weilanden rond de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Loenermarkse heide tot de duinen op Vlieland en de bossen van Laren.
De vier composities zijn inclusief beeldondersteuning te beluisteren op de website van De Groene Koepel. Daarnaast is de cd voor € 10,00 te koop in de webshop van Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten.