Heeft de recreatiemarkt nog toekomst?
Hoewel ik al meer dan 15 jaar mee loop in deze mooie branche en tal van ondernemingen (mede) groot heb gemaakt, voelt mijn rol als adviseur en projectleider me op dit moment erg goed! Onze mooie sector is volop in beweging en ik mag daar deel van uitmaken.
Ik heb de afgelopen jaren een heel andere dynamiek zien ontstaan. Grote factoren zoals de corona pandemie, energietransitie, en klimaatverandering hebben de recreatiesector flink beïnvloed. Deze veranderingen dwingen ondernemers om zich constant aan te passen en te vernieuwen, wat vaak veel vraagt qua geld en flexibiliteit. Tegelijkertijd introduceert de overheid steeds meer regels, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt.
Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Nederland is als vakantiebestemming weer enorm in trek. Het uitgavenpatroon ligt zelfs boven het niveau van voor de corona pandemie. Dit geldt niet alleen voor Nederlandse toeristen, maar ook voor gasten uit landen zoals België, Engeland, Duitsland en nu ook steeds meer uit Frankrijk. Door klimaatverandering zie je dat mensen vanuit het zuiden, zoals Frankrijk, vaker naar het noorden trekken om hun vakantie door te brengen, op zoek naar een aangenamer klimaat.
Toch staan we voor flinke uitdagingen. Nederland lijkt bijna ‘vol’ te zitten: er is nauwelijks nog ruimte voor de bouw van nieuwe vakantieparken of attracties. Uitbreiden is ook vaak lastig door tekorten aan stroom en water, maar ook door strenge stikstofregels en de bescherming van natuurgebieden. Daarnaast zorgen trage en soms inefficiënte overheidsprocedures voor onnodige kosten en vertragingen. Dit maakt het voor traditionele organisaties en adviesbureaus moeilijk om effectief in te spelen op de snelle veranderingen, terwijl nieuwe technologieën zoals AI juist veel mogelijkheden bieden. Dit weekend nog heb ik met veel plezier het boeken ‘ChatGPT als tweede brein’ van Martin van Kranenburg gelezen en ik beloof u, we staan pas aan het begin!
Buitenlandse investeerders zien steeds vaker kansen in de Nederlandse recreatiemarkt, waardoor Nederlandse bedrijven aantrekkelijke overnamekandidaten worden. Misschien biedt ketenvorming een oplossing voor de toenemende regeldruk, of zou schaalvergroting kunnen helpen om winst te maximaliseren en spelers als Europarcs, Capfun en internationaal ook de ECG group hebben de branche blijvend veranderd. Feit is dat de recreatiesector nu een miljardenindustrie is, groter zelfs dan de landbouwsector.
Ondanks (of dankzij?) deze uitdagingen zie ik juist nu veel nieuwe kansen voor ondernemers. Er is volop ruimte voor kleinschalige, exclusieve recreatiebedrijven die meer persoonlijke aandacht aan hun gasten kunnen geven. Innovatie en flexibiliteit zijn daarbij de sleutelwoorden. Ik spreek ook veel ‘kleine’ ondernemers die in een bepaalde niche floreren. Zeker in het glamping-segment zijn er veel kansen om lean & mean met de juiste middelen, mensen en mindset te ondernemen en succesvol te zijn. Ik noem bijvoorbeeld een Cap Cabin, Tent2, maar ook bestemmingen ‘t Ruysbos, Wilgenhart of ‘t Warredal.
Op veel van deze ontwikkelingen is het interessant om in gesprek te gaan met u als recreatieondernemer. Vanuit het platform glampingexpert.nl, de podcast leisuretalk.nl en ook het nieuw te introduceren kennisplatform Vakantiehuis van de toekomst ontmoet ik u graag!
Ik ben klaar voor de toekomst. U ook?