Gastvrijheid de sleutel tot samen spelen
Laatst zei een ondernemer tegen mij, die 5k’s van de Speeltuinbende uit je vorige blog , die zijn handig. Maar welke is nu volgens jou de allerbelangrijkste? Het gesprek wat daarna volgende wil ik graag met u delen. Maar eerst de 5k’s. De 5k’s zijn de vijf vragen die de Speeltuinbende stelt als ze een speelplek test op toegankelijkheid en samen spelen. Voor het gemak herhaal ik ze nog een keer
- Kan iedereen er komen?
- Kan iedereen zichzelf zijn?
- Kan iedereen zijn weg vinden?
- Kan iedereen meespelen?
- Kan iedereen naar de WC?
Welk van deze vijf is nu het belangrijkst? Wat denk u?
Ja, als je heel nodig naar de WC moet is natuurlijk de laatst heel belangrijk. En toch is die het niet. Voor de Speeltuinbende geeft nummer twee, kan iedereen zichzelf zijn, steeds weer de doorslag.
Een haast cryptische vraag die om uitleg vraagt. De Speeltuinbende bedoelt met die vraag: word ik gastvrij ontvangen? Word ik geaccepteerd zoals ik ben?
Helaas voor gezinnen met een kind met een beperking geen vanzelfsprekendheid. Regelmatig komen er post op sociale media of berichten in de krant over mensen met een handicap die geweerd zijn op een terras, niet welkom waren op een festival of niet verder kwamen dan de ingang van het zwembad. Ervaringen die nogal wat gezinnen helaas ook hebben. Ervaringen ook die je als ouder niet in de koude kleren gaan zitten. Daarom staat “Kan iedereen zichzelf zijn?” bij ons op 1.
Een voorbeeld uit de praktijk. We waren met de Speeltuinbende in een speeltuin. Het begon te regenen, schuilen kon in het gebouw maar helaas was er een hoge drempel. Nog voor we met vereende krachten de rolstoelen konden optillen kwam er al een medewerker aangerend met een plank, opgeduikeld op de zolder. Geen perfecte oplossing, wel één die werkte en gastvrij.
En nog één, Toverland in Sevenum, een jongetje met down is even de weg kwijt. Een medewerker ziet het, loopt naar hem toe, gaat op de hurken zitten, zoekt op ooghoogte contact met het verdrietige mannetje en helpt hem geduldig zijn papa weer te vinden.
Wat is gastvrijheid? Voor de Speeltuinbende zit gastvrijheid in het gedrag van medewerkers en in de slimme, vanzelfsprekende inrichting. De voorbeelden hierboven gaan over het gedrag van medewerkers. De voorbeelden hierna gaan over eenvoudige aanpassingen of keuzes van de ondernemer, die maken dat ouders met een kind met een beperking zich welkom voelen.
In speeltuin Kitskensberg in Roermond, staat een gloednieuw gebouw met een prima( kinder) invalidentoilet. Zoals het hoort, maar toch is deze WC anders. De deur van het toilet valt namelijk al van verre op. Het MiVa toilet is niet weggestopt achter een klein icoontje maar blikt je stoer tegemoet met een air van “WC voor stoere kinderen”. Iedereen wil eigenlijk wel achter die deur naar de WC…..
En dan Hof van Eckberge in Eibergen, beste samenspeelplek van Nederland 2014, daar is snoezelen gewoon één van de attracties. Je kunt er ook bowlen, lasergamen, de nandu’s voeren en nog veel meer.
Stuk voor stuk voorbeelden die niet ingewikkeld zijn maar wel van groot belang voor ouders met een kind met een beperking. Zoals een moeder laatst vertelde: “ Een speeltuin waar alles is aangepast maar waar ik me met mijn bijzondere kind bekeken voel, niet geaccepteerd, daar ga ik dus niet meer terug naar toe. Een speelplek waar we niet overal kunnen komen maar waar ik me met mijn kind welkom voel, daar blijven we komen. Dan nemen we alle obstakels gewoon voor lief.”
Een gast die niet meer terug komt is een groot verlies want als ondernemer verlies je niet alleen die gast, dat gezin, je verliest ook het hele netwerk van dat gezin. En als dat gezin lid is van de Speeltuinbende is dat best een groot netwerk 😉