Door een andere bril
Het is altijd leuk om verhalen van ervaringsdeskundigen zelf te horen, vandaar dat ik deze keer mijn collega Sjaak gevraagd heb om wat te vertellen over zijn bedrijf.
Mijn naam is Sjaak Aarnoutse en ik ben, naast product manager bij Zeelandnet en agrariër ook recreatieondernemer. Sinds 1994 zijn mijn vrouw Marijke en ik eigenaar van boerderijcamping ‘Zuiderhoeve’ te Koudekerke. De camping is in 1974 gestart door mijn ouders als aanvulling op de lagere inkomsten uit de landbouw. Onze typische gast is op zoek naar rust in een landelijke omgeving. We hebben 5 jaar geleden het thema natuurbeleving geïntroduceerd. Dit omvat zowel inrichting als activiteiten. Vlinderzoektochten, vleermuiswandeling, braakbal pluizen en in groepsverband brood bakken rond een groot kampvuur. Allemaal stuk voor stuk unieke belevingen voor zowel jong en oud. Al deze initiatieven zijn door ons, (meeste door mijn vrouw), bedacht als invulling voor ons kwaliteit en innovatieplan. Dit werd gevraagd door de gemeente om in aanmerking te komen voor uitbreiding van ons bedrijf. Het recreatiebedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid van 3 plaatsen in de boomgaard tot 25 zeer ruime plaatsen verdeeld over 3 velden.
Goede voorzieningen zijn onmisbaar. Behalve de ruime plaatsen met goede nutsvoorzieningen is een betrouwbare internetverbinding (zelfs) niet meer weg te denken voor onze doelgroep. Vanuit, toch wel een beetje beroepsmisvorming, heb ik de volledige camping zelf voorzien van dekkende WiFi. Gelukkig hebben we, ondanks onze landelijke ligging, een prima aansluiting op een kabelnetwerk. We hebben een snelle zakelijke verbinding met 200Mbit/s. We hebben gekozen om het internet gratis en zonder beperkingen aan te bieden. Je kunt dus alles doen met de verbinding. YouTube, Spotify, nieuwsgroepen, kortom alles kan. Wat opvalt is, dat met name het laatste jaar veel TV gekeken wordt via de internetverbinding. Hiermee bedoel ik dan vooral Netflix en andere streaming video content. Ondanks de keuze voor hoogwaardige apparatuur, heb ik toch al twee keer in de afgelopen 7 jaar mijn netwerk moeten upgraden. Voor volgend seizoen zal ik wederom wat aanpassing moeten doen. Bijna al onze gaten hebben wel een smartphone of een tablet meegenomen. Het worden er in ieder geval niet minder.
Het geheim van goede WiFi? Kwalitatief goede apparatuur, gevoelige zenderontvangers en een goed radioplan. Dat radioplan moet toegespitst zijn op de locatie en de obstakels die er zijn, zoals beplanting of wanden. Maar ook dubbele beglazing is bijvoorbeeld berucht om de dempende werking op WiFi signalen. Het is in ieder geval zeker niet een kwestie aan de zendvermogen-knop draaien, dat werkt niet. Dit verstoord, is illegaal en helpt niet voor een betere verbinding.
Goede WiFi is niet alleen fijn voor de campinggasten, maar ook voor ons. Doordat ze zélf alle informatie kunnen opzoeken die zij tijdens hun verblijf nodig hebben, komen wij toe aan de dingen waar we goed in zijn: zorgen dat de campinggasten het zo naar hun zin hebben, dat ze graag terug willen komen.