Creatief omgaan met de BTW-verhoging
De BTW-verhoging voor accommodaties lijkt onafwendbaar. Het huidige kabinet wil de verhoging hoe dan ook doorzetten. Lobby vanuit alle branche-organisaties blijkt geen oplossing. Het kabinet staat niet eens open voor de gevolgen voor de economie en de consument. Het kabinet geeft de consument nu het gevoel meer geld in de portemonee te hebben. Echter als zij even willen ontsnappen aan de realiteit en behoefte hebben aan ontspanning (wat in deze tijden voor veel mensen nog noodzakelijker is) betalen ze daarvoor zelf de rekening. Zelfs ABN-AMRO rekende de minister nog voor zichzelf niet te veel rijk te rekenen omdat in de hotelerie ook een deel van de omzet ook zakelijk aftrekbaar is voor ondernemers (en de BTW) dus terug moet naar deze ondernemer. Ik vrees dat veel consumenten onze branche minder gaan waarderen.
Daarom wordt het tijd om mogelijk creatief om te denken. Een mooi voorbeeld kwam van de eigenaar van de Van Berkel Hospitality group. Een kleine hotelgroup met accommodaties in de grensregio. Hij stel voor om geen kamers te verkopen maar Flessen water met een gratis hotelkamer. De fles water valt onder de 9 % BTW en zal natuurlijk ongeveer 150-200 euro kosten, maar uiteindelijk voelt de gast er niet van in de portemonnee. Eerder bedacht ik al eens eerder de waardebon voor de toeristenbelasting. Op de factuur voor de gast stond het bedrag dat mijn toenmalige werkgever Beekse Bergen moest afdragen aan de gemeente. Maar er stond ook een verwijzing naar de waardebon op. Op de bon stond dat de gast voor het luttelijke bedrag wel gratis gebruik mocht maken van de infrastructuur en algemene zaken in het dorp Hilvarenbeek. Overigens gingen veel van de inkomsten ook naar zaken in de gemeente waar de toerist niet echt van profiteerde. Mogelijk moeten we een nog creatiever worden en twee dagen ontspanning, of herinneringen maken verkopen. Deze vallen immers onder het 9% tarief.
Mochten de BTW-plannen toch echt uitgevoerd gaan worden, dan zullen we wel mee moeten in de stroming (maar wel duidelijk communiceren dat wij als branche dit niet willen maar de overheid wel). Ik onderschat namelijk niet de impact die wij kunnen maken via onze eigen gasten. Eigenlijk hebben we een grote politieke beweging die we alleen nog simpel moeten mobiliseren. Onze sector verzorgt ruim 21,5 miljoen overnachtingen. Dat zijn veel gasten. Als we hun stem en onze stem laten horen dat winnen we al veel. Daarnaast is het benchmarken van de gevolgen (hoeveel meer geld komt er in de belasting pot) ook belangrijk om te meten. Het zou mooi zijn als het onderwijs i.s.m. de brancheverenigingen en de input van betrokken banken als ABN-Amro, dit ook goed ‘in kaart zou brengen’.
Tenslotte moeten we vertrouwen houden in de gast. Zelfs na corona blijven zij genieten en geld uitgeven in onze branche. Maar we houden onze goede producten en diensten ook graag betaalbaar voor iedereen