Safety first
Nu we weer al een stukje op weg zijn in het nieuwe jaar is er in die kleine periode al weer een hele hoop gebeurd. Ik ben, eerder dan verwacht, mijn vader verloren en ik ben van werk veranderd in diezelfde periode van overgang. Gelukkig waren zowel mijn oude collega’s, als mijn nieuwe collega’s, net als mijn directe familie een bron van steun en begrip, dat maakt het verlies toch wat beter te op te vangen.
Vanuit mijn nieuwe functie help ik wederom ondernemers met hun connectiviteitsvraagstukken en de keuze van de beste oplossing. Ondanks de grote opmars van ‘unlimited’ abonnementen vanuit mobiele operators neemt het aantal WiFi acces points alleen maar toe. Zo las ik ergens dat het aantal wereldwijd beschikbare WiFi acces points nu ongeveer 1 toegangspunt per 150 mensen is. Volgend jaar zal dit 1 WiFi toegangspunt per 20 mensen zijn. Oftewel meer dan 300 miljoen WiFi punten in de wereld! Deze opmars is ook wel nodig voor de verwachte 24 miljard apparaten die er in het jaar 2020 zullen zijn. Het merendeel van deze apparaten zal draadloos verbonden zijn met het internet. Volgens veel onderzoeken is WiFi nu zelfs al belangrijker dan sommige primaire levensbehoeften. Iedereen heeft wel eens de ‘Maslov Pyramide’ gezien met de WiFi balk onderin getekend als grapje. Inmiddels is dit al redelijk aanvaard als werkelijkheid. In hetzelfde artikel las ik dat al meer dan 75% van de ondervraagden van mening is, dat de kwaliteit van leven erop vooruit is gegaan. Das nogal een stelling. De onderliggende redenen zijn als volgt uitgelegd. Een dikke 60% vindt het overal kunnen werken het belangrijkste. (dit lees ik dan op mijn beurt weer als vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt), kort daaropvolgend het kunnen streamen van content terwijl je op de bank zit of in bed ligt. Een goeie 50% geeft op dat ze dichterbij hun familie zijn gekomen dankzij deze draadloze techniek.
Op de vraag of je eerder via mobiele data of WiFi zou verbinden geeft een dikke meerderheid aan dit via WiFi te willen doen. Diegene die mobiele data kiest doet dit overwegend vanuit veiligheidsoverwegingen. Helemaal eng wordt het als je leest dat meer dan de helft van de ondervraagden bewust gebruikt maakt van openbare en onbeveiligde WiFi hotspots omdat er niks anders voor handen was. Ook is het “bring your own device” fenomeen al bij veel bedrijven de normaalste zaak van de wereld. Op de vraag, waar ben je het bangste voor als je, je mobiel verliest is er weinig oog voor het belang van de baas. Zo staan bovenaan alleen antwoorden als: bang voor social media misbruik, verlies van contactgegevens, hoge telefoonrekening en verlies van foto’s. helemaal onderin zie je pas, ‘misbruik van zakelijke toegang tot bedrijfssystemen.’ Gemak lijkt het dus steeds meer te winnen van veiligheid. De doorgroei naar een veiligere WiFi omgeving is dan ook onvermijdelijk. Zo wordt er al een paar jaar gewerkt aan Hotspot 2.0. Deze techniek werkt een beetje vergelijkbaar, als hoe je mobiele telefoon verbinding maakt met een GSM netwerk. Via een soort centrale database wordt er een unieke ID van je toestel gevolgd. (net als de SIM kaart van je GSM). Het is bijna niet uit te leggen hoeveel de gebruikerservaring zal verbeteren met deze techniek, maar stelt u zich voor dat u automatisch altijd verbonden bent met WiFi, ongeacht waar u bent en wat u doet. U hoeft nooit meer een wachtwoord in te typen, uw apparaat wordt automatisch herkent en de access point maakt een beveiligde verbinding met uw apparaat. Gemak en comfort dienen letterlijk u als mens.