forse daling vakantieverhuur in amsterdam
Een registratieplicht voor toeristenverhuur heeft in Amsterdam het aanbod van vakantiewoningen flink doen afnemen. Uit een peiling van de gemeente blijkt dat nog maar een kwart van het aantal aanbieders over is. De gemeente begon op 1 oktober met het toezien op de naleving van de in april ingevoerde plicht.
Er zijn in Amsterdam vooral minder mensen die hun woonruimte via Airbnb aan toeristen verhuren. In een brief van wethouder Jakob Wedemeijer (SP) aan de raadsleden staat dat er op 28 maart 16.648 verhuurders actief waren op het populaire Amerikaanse bemiddelingsplatform. Dat was een paar dagen voordat de registratieplicht op 1 april werd ingevoerd. Bij een nieuwe telling op 4 oktober waren het er nog maar 2924, of 3269 als ook hotelkamers worden meegerekend.
Met enkele kleinere platforms erbij, zoals Expedia en Tripadvisor, kromp het totaal aantal aanbieders van 18.715 naar 4128. Volgens Wedemeijer zijn de grote dalingen mogelijk te verklaren door het aantal ‘slapende’ advertenties waarbij de verhuurder niet meer actief was, maar niet de advertentie had verwijderd.
Door de coronapandemie is het toerisme in de hoofdstad enorm teruggelopen. Zodra er weer bezoekers komen, zal waarschijnlijk ook het aantal advertenties weer aantrekken, verwacht Wedemeijer, ‘zij het dan niet meer anoniem’.
Volgens Airbnb was bijna 90% van de accommodaties die zijn verwijderd, niet geboekt in het afgelopen jaar.
Wereldwijd is in meerdere steden de verhuur via Airbnb en andere bemiddelingsplatforms aan banden gelegd in een poging het massatoerisme te reguleren en de hotelsector te beschermen. Zo kent Berlijn al sinds augustus 2018 een registratieplicht. Wie de papieren in de Duitse hoofdstad desondanks niet op orde heeft, kan een geldboete krijgen die kan oplopen tot €500.000.
Bron: FD